Сграда се срути в северния сирийски град Алепо в неделя, при което загинаха най-малко 16 души, включително едно дете, и бяха ранени други четирима, съобщиха държавни медии, цитирани от Associated Press.

Пететажната сграда, в която живеят около 30 души, се намира в квартал "Шейх Максуд", който се намира под контрола на подкрепяните от САЩ кюрдски Сирийски демократични сили. Тя се срути за една нощ, според информацията, след като пробив на водопровод отслаби основата на конструкцията.

Hawar News, информационната агенция за полуавтономните кюрдски райони в Сирия, първоначално съобщи, че седем души са загинали и трима са ранени, двама от които в критично състояние.

Командирът на Сирийските демократични сили Мазлум Абди в изявление осъди сирийските правителствени сили, които контролират кварталите около "Шейх Максуд" за "забрана от години навлизането на основни материали в квартала, възпрепятствайки усилията за стабилизиране и възстановяване на живота в района".

Много сгради в Алепо бяха разрушени или повредени по време на 11-годишния конфликт в Сирия, който отне живота на стотици хиляди и разсели половината от предвоенното население на страната от 23 милиона души.

Въпреки че правителството на сирийския президент Башар Асад си върна контрола над Алепо от въоръжените опозиционни групи, "Шейх Максуд" е сред някои квартали, останали под контрола на кюрдските сили.

Алепо е най-големият град в Сирия и някога е бил неин търговски център.

9 загинали при срутване на сграда в Алепо

9 загинали при срутване на сграда в Алепо

Причината за срутването не е известна все още