Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови наводнения в централната част на Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Маулауи Абдул Хай Заим, ръководител на информационния отдел за централната провинция Гор, посочи, че няма информация колко хора са пострадали в проливния дъжд, започнал вчера, който отряза достъпа до много ключови пътища към района.

Заим добави, че 2000 къщи са били напълно унищожени, 4000 са частично повредени, а над 2000 търговски обекта са под вода в столицата на провинцията Фероз-Кох.

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Данни от Световната програма по прехраната на ООН

Миналата седмица внезапни наводнения, причинени от проливни дъждове, опустошиха села в Северен Афганистан, доведоха до смъртта на 315 души и раниха над 1600.

В сряда хеликоптер, използван от афганистанските военновъздушни сили, се разби поради "технически проблеми" по време на опитите да бъдат извадени телата на хора, паднали в река в провинция Гор. При инцидента един човек загина, а 12 бяха ранени.

Афганистан е предразположен към природни бедствия и ООН го счита за една от най-уязвимите страни вследствие на изменението на климата.

Държавата се бори с недостига на помощ, след като талибаните поеха властта, когато чуждестранните сили се изтеглиха през 2021 г.

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Много добитък и жилища са били пометени от бедствието