Азербайджан е бил засегнат от големи проблеми с електрозахранването, като аварията е засегнала по-голямата част от страната. Това е най-тежкото прекъсване на тока от рухването на Съветския съюз през 1991 г. насам, съобщава "Асошиейтед прес".

Президентът Илхам Алиев е сформирал правителствена комисия, която да разследва инцидента в електроцентрала в Менгечавир, който е предизвикал спирането на тока тази сутрин. Министерството на извънредните ситуации заяви, че авария в трансформатор в Мингечавир е предизвикала пожар, който е бил овладян в рамките на 20 минути, като при инцидента няма жертви.

Мащабното спиране на електрозахранването е станало на фона на гореща вълна в каспийската страна, като температурите надхвърлят 40 градуса, което е довело до скок в потреблението на електроенергия, като е предизвикало спирането на тока в столицата Баку и още близо 40 града и региона.

Отнело е няколко часа, за да бъде напълно възстановено електрозахранването в Баку, но усилията за възстановяване на тока в други региони продължават.