Норвежкият круизен кораб MS Maud остана в Северно море, след като вълна и ураганни ветрове счупиха прозорците на мостика, причинявайки прекъсване на електрозахранването късно в четвъртък , съобщиха датските власти в петък, цитирани от "Ройтерс".

266-те пътници и 131-те членове на екипажа на кораба са в безопасност, каза за Ройтерс говорител на Датския съвместен център за координация на спасителните операции (DJRC), като добави, че два буксирни кораба от гражданската спасителна фирма Esvagt помагат да се поддържа стабилен.

"Те просто трябва спокойно да преминат през бурята и го правят, като плават срещу вятъра", добави говорителят.

Плавателният съд е плавал на около 200 километра от западния бряг на Дания и на около 330 км от източния бряг на Великобритания, когато водата е навлязла в моста, което е довело до прекъсване на захранването.

Главният двигател на кораба все още функционира, което позволява корабът да се управлява ръчно от машинното отделение.

Данните от уебсайта за трафик на кораби Vesselfinder.com показаха в петък, че MS Maud почти не се е движил от четвъртък вечерта. Не беше ясно веднага къде ще отиде корабът след това.

MS Maud, която принадлежи на круизната компания HX, звено на норвежката Hurtigruten Group, напусна Флурьо в Норвегия в четвъртък и трябваше да пристигне в Тилбъри във Великобритания в петък.

Хуртигрутен не беше открит за коментар относно съдбата на кораба. В четвъртък компанията съобщи, че MS Maud е претърпял "временна загуба на захранване" и че екипажът и пътниците са в безопасност.

Помощник-капитанът на пленения кораб "Руен" се завръща у нас

Помощник-капитанът на пленения кораб "Руен" се завръща у нас

Той е получил необходимата болнична помощ в Оман