Двама души загинаха, а около 30 са в неизвестност в морето след две корабокрушения на мигранти край южния италиански остров Лампедуза в неделя, съобщи бреговата охрана, като добави, че 57 души са били спасени, предава Ройтерс.

В отделна операция 34 мигранти бяха изведени с хеликоптер от скала в Лампедуза, на която бяха блокирани от късно в петък след поредното корабокрушение, съобщи Италианската планинска спасителна служба. Сред тях има дете и две бременни жени, допълват от там.

Италия преживява скок на наплива на мигранти по море с почти 92 000 пристигнали досега тази година, според данни на вътрешното министерство към петък, в сравнение с около 43 000 през същия период на 2022 г.

Бреговата охрана каза, че е извършила "сложно" спасяване на юг от Лампедуза в събота, като е прибрала пътниците от две потънали лодки с мигранти, които вероятно са тръгнали от тунизийския град Сфакс, гореща точка в миграционната криза там.

В изявление бреговата охрана описва двамата загинали мигранти като жена и дете. Италианската агенция ANSA по-рано ги идентифицира като майка и едногодишно дете от Кот д'Ивоар.

Италианската информационна агенция цитира оцелели, според които едната лодка е превозвала 48 души, а втората 42. Оцелелите и телата на загиналите са били прибрани на 23 морски мили (46 км) югозападно от Лампедуза. Корабокрушенията са станали в много бурно море.

Началникът на полицията в провинцията Емануеле Ричифари беше цитиран от местния новинарски уебсайт Агридженто Оги да казва, че този, който е позволил на мигрантите да отплават при такова лошо време, "е луд престъпник без скрупули".

Повече от 2000 души пристигнаха в Лампедуза през последните няколко дни, след като бяха спасени в морето от италиански патрулни лодки и неправителствени групи на фона на силни ветрове около острова.

В неделя испанската неправителствена организация Open Arms съобщи, че най-накрая й е било разрешено да свали 195 спасени мигранти в южното италианско пристанище Бриндизи след повече от два дни плаване в бурно море.

Италианското дясно правителство има политика да предоставя далечни пристанища на благотворителни кораби, вместо да им позволява да слизат на брега в Лампедуза или Сицилия, с цел разпределяне на пристигащите в цялата страна.

Неправителствени организации казват, че това увеличава разходите им за навигация, удължава мизерията на оцелелите и намалява времето, през което корабите за благотворителност могат да патрулират в райони на Средиземно море, където корабокрушенията са по-чести.

40 мигранти в неизвестност след инцидент край Италия

40 мигранти в неизвестност след инцидент край Италия

Лодка се преобърна край Лампедуза