Ново мощно земетресение с магнитуд 7,7 удари Турция, показва справка на страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. То е станало в района, засегнат вече от земетресенията тази нощ.

Земетресениео е регистрирано в 13:24 часа местно време (12:24 часа българско време) с епицентър на 67 километра север-североизточно от град Кахраманмараш в Южна Тутция. То е усетено много силно във вече засегнатите райони, както и в столицата Анкара и Ливан, Израел и Кипър.

Новият трус отново засегна югоизточния град Газиантеп, който има население от 2 милиона души и където температурите в понеделник бяха малко над нулата. Орхан Татар, служител от турската агенция за бедствия, каза пред репортери, че двете земетресения са били независими едно от друго. Той предупреди, че се очакват стотици вторични трусове и след двете.

Засега няма информация за новите щети, но обикновено подобни земетресения разрушават вече засегнати сгради и затрудняват значително усилията на спасителите.

Броят на жертвите на силното земетресение в Югоизточна Турция достигна 1014 души, каза ръководителят на отдела за извънредни ситуации Юнус Сезер.

"Получихме данни за унищожаването на 2824 сгради. 1014 наши граждани са загинали", каза той.

Сезер добави още, че след регистрирането на първото земетресение с магнитуд 7,8 в региона са станали още 105 вторични труса. 

Датските власти съобщиха, че земетресението е било регистрирано на остров Бьорнхолм 5 минути след неговото възникване и на остров Гренландия след още три минути. 

По-ранио турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за най-малко 912 души са загинали в Турция. Спасителните екипи са спасили над 2400 души изпод развалините на разрушените от земетресението сгради. По думи на Ердоган не е известно колко още хора има под отломките.

В Турция в момента около 9000 служители работят по издирване и спасяване. В съседна Сирия жертвите са най-малко 386 души, от които 239 са предимно в районите на Алепо, Хама, Латакия и Тартус, информира здравното министерство. Белите каски информираха и за най-малко 147 смъртни случая в контролираните от опозицията райони на Северозападна Сирия. Ранените са 648 души, а други 340 пострадали са докладвани в райони, контролирани от опозицията. Според Геологическия топографски институт на САЩ общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души.

Световни лидери предлагат помощ на Турция

Световни лидери предлагат помощ на Турция

Те изказаха съболезнования за жертвите