Съобщения за съболезнования и подкрепа потекоха към Турция в понеделник, когато световните лидери се събудиха с новината за смъртоносното земетресение, което удари Турция и Сирия, съобщава Си Ен Ен.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази съболезнованията си на жертвите "Туитър" и предложи помощ. "Ние заставме до народа на Турция в този труден момент. Готови сме да предоставим необходимата помощ за преодоляване на последствията от бедствието", каза Зеленски.

Нидерландия ще изпрати спасителен екип в Турция, за да помогне в реакцията на земетресението, причинило стотици жертви, каза в понеделник холандският външен министър Вопке Хукстра.

"Този екип включва полицейски и военен персонал, оказващи първа помощ, както и пожарникари", заяви Хукстра в "Туитър". "Шокиран от новината за опустошителното земетресение в Турция и Сирия. Нашите мисли са с жертвите, техните семейства и многото ранени турци и сирийци.

В "Туитър" индийският премиер Нарендра Моди каза, че е "разтревожен от загубата на животи и щетите по имуществото" от земетресението. "Индия е солидарна с народа на Турция и е готова да предложи цялата възможна помощ за справяне с тази трагедия", каза той.

Премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф изпрати своите съболезнования на народа както на Турция, така и на Сирия. Общият брой на жертвите в двете страни след земетресението е над 500.

Президентът на Израел Исак Херцог написа в "Туитър": "Държавата Израел винаги е готова да помогне по всякакъв възможен начин. Сърцата ни са със скърбящите семейства и турския народ в този болезнен момент."

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че Съединените щати са "дълбоко загрижени" за разрушенията в Сирия и Турция. "Свързах се с турски официални лица, за да предам, че сме готови да предоставим всякаква необходима помощ. Ще продължим да следим отблизо ситуацията в координация с Турция", написа Съливан в "Туитър"

Дипломатическата мисия на САЩ в Турция също изрази "дълбоко съжаление за трагичните жертви и големите щети, причинени от земетресението".

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази съболезнования на своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган. "Дълбоко съм натъжен от новината за смъртта на голям брой хора и разрушенията в резултат на силното земетресение, усетено в много части на братска Турция", се казва в съобщението.

От името на азербайджанския лидер Министерството на извънредните ситуации на републиката започна подготовката за изпращане на спасителен екип от 370 души в Турция.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че е приел с дълбока скръб новината за смъртта на голям брой хора в резултат на силното земетресение в Република Турция. "В този тежък момент от името на казахстанския народ и от свое име изказвам съболезнования на семействата на жертвите, както и на целия братски турски народ", отбеляза казахстанският лидер.

Външното министерство на Узбекистан изрази съболезнования на Турция във връзка с многобройните жертви в резултат на разрушителното земетресение в югоизточната част на страната. "С чувство на дълбока скръб приехме новината за опустошително земетресение в няколко региона на Турция, което причини множество жертви и големи разрушения", се казва в изявление на министерството.

Министерството на външните работи на Узбекистан изрази съболезнования на семействата и близките на жертвите, пожела бързо възстановяване на ранените.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили изрази съболезнования на Турция за смъртта на много граждани в резултат на природното бедствие. "Грузия подкрепя турския народ в този труден момент. Изразявам най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите", написа Зурабишвили в социалните мрежи.

Руското посолство в Анкара изрази съболезнования на Турция във връзка с многобройните жертви в резултат на разрушителното земетресение в югоизточната част на страната. Русия изразява надежда, че Турция ще преодолее бедствието с най-малко загуби, следва от съобщението. От дипломатическата мисия изразиха съболезнования на близките на загиналите, пожелаха бързо възстановяване на ранените.

Руското министерство на извънредните ситуации обяви подготовката на два самолета Ил-76 със 100 спасители за изпращане в зоната на земетресението в Турция.

Изпращаме два самолета "Спартан" и спасителни екипи в Турция
Обновена

Изпращаме два самолета "Спартан" и спасителни екипи в Турция

Два екипа на ВМА се включват в помощта