Земетресение с магнитуд 7,9 удари централна Турция в понеделник рано сутринта. Епицентърът е на дълбочина 10 км, съобщи Германският изследователски център за геонауки (GFZ). 

Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) определи земетресението с магнитуд 7,4 близо до южния град Кахраманмараш. 

Според Центъра за геоложки изследвания в Потсдам трусовете са два - 7,4 и 7,9 - с епицентър и в двата случая е бил близо до град Газиантеп, недалеч от границата със Сирия.

Според информациите  в засегнатите райони в Турция и Сирия има много разрушени сгради, като под отломките им може да има много хора, тъй като земетресението е станало през нощта, когато хората са спели. Към района пътуват турски военни самолети със спасители и помощ от първа необходимост. 

Турският национален превозвач "Турски авиолинии" съобщи, че изпраща допълнителни полети към засегнатите региони, които ще доставят спасители и помощи за пострадалото население. Редовните полети към летищата Кахраманмараш и Газиантеп са отменени.

По първоначална информация, съобщена официално от турския вицепрезидент Фуат Октай най-малко 284 души са жертвите в Турция, ранените там са над 2300. Трусовете са усетени в близките провинции, главно в Хатай, Османия, Адияман, Газиантеп, Шанлиурфа, Диарбекир, Малатия и Адана. Разрушени са над 1700 сгради.

Световни лидери предлагат помощ на Турция

Световни лидери предлагат помощ на Турция

Те изказаха съболезнования за жертвите

Турция обяви най-висока степен на заплаха. Властите се обърнаха с апел за международна помощ. Израелските власти вече се отзоваха и министърът на отбраната на страната Йоав Галант обяви изпращането на помощ след, според него,  "най-голямото земетресение в Близкия изток за последните 100 години".

Земетресението е продължило около минута. В продължение на половин час до един час са регистрирани над 30 вторични труса. Според Европейския сеизмологичен център трусовете са близо 40 като поредност, в Източната част на Турция, в граничната със Сирия зона, както и в Централна Турция. Те са със сериозна сила - от над 3 до 5.2 по Рихтер. Отбелязани са и два труса от 5.2 в Централна Турция.

Според доклада земетресенията са станали около 4,17 ч. и 4,28 ч. местно време на дълбочина десет километра.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че няколко провинции са засегнати и много сгради са се срутили. Извикани са спасителни екипи от цялата страна.

По-късно бе съобщено, че президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган лично е поел ръководството на спасителните усилия и се очаква да направи изявление след изясняване на ситуацията.  

Северозападна Сирия също е засегната. Според държавните медии в Сирия в районите на Алепо, Хама и Латакия са загинали най-малко 237 души, а над 639 са ранени.

Сирийската гражданска защита, известна като "Белите каски" обявиха северозападната част на страната за "зона на бедствие". Организацията съобщи за стотици хора ранени и затрупани под развалините. Голяма част от северозападна Сирия, която граничи с Турция, се контролира от антиправителствените сили в условията на кървава гражданска война, започнала през 2011 г.

"Белите каски" призовават всички местни власти и граждански сили да се мобилизират.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Едно от последните по-силни бе регистрирано на 15 януари тази година.

Земетресение събуди Турция

Земетресение събуди Турция

Няма данни за жертви и рaзрушения