Пътнически влак на американската държавна жп компания "Амтрак" е дерайлирал на мост, минаващ над главната магистрала в град Дюпон, щата Вашингтон, тази сутрин американско време, блокирайки всички южни платна на магистралата и предизвиквайки масирана реакция от страна на спешните служби, съобщава местните власти, цитирани от американските медии.

Най-малко 6 души са загинали при дерайлирането на пътнически влак, съобщи АП.

От "Амтрак" са потвърдили, че техен влак е замесен в инцидент, но не са предоставили повече информация.

Част от влака е паднал на магистралата около 17:30 часа българско време, като засега се съобщава за множество жертви и ранени. Във влака е имало около 78 пътници и 5-членен екипаж. 

Снимки от мястото показват, че влакът е паднал от моста на магистралата, минаваща под него. Единият вагон е затиснал друг. Вагоните са затиснали и коли, но в колите няма жертви.

Шофьорите са предупредени да избягват района.

От Националния съвет по безопасност на транспорта заявиха в "Туитър", че събират информация за инцидента.

Президентът на САЩ посочи, че дерайлирането на пътнически влак в северозападния щат Вашингтон показва необходимостта от подобряване на инфраструктурата.

Тази катастрофа, при която загинаха най-малко 6 души, показва повече от всякога защо нашият план за инфраструктурата, който скоро ще бъде представен, трябва бързо да бъде одобрен, написа в профила си в "Туитър" Доналд Тръмп. Според местни медии обаче дерайлирането е станало на нов участък от железопътната линията, който се използва за първи път.

Дерайлирането се случва в първия ден, в който влаковете на "Амтрак" са започнали да използват ново модернизирано трасе между градовете Такома и Олимпия, част от проект за намаляване на времето за пътуване. Засега не е ясно дали инцидентът е свързан с новия маршрут.