Американският президент Барак Обама утроява брой на работниците, изпратени в Мексиканския залив, за да се борят с последствията от нефтения разлив, който предизвика най-голямата екологична катастрофа до този момент в района.

Президентът посети за втори път крайбрежието на Мексиканския залив, като се разходи по плажната ивица и във взетия с ръка пясък видя следите от замърсяването.

Все още няма яснота дали е задоволителен резултатът от операцията по спиране на изтичането на нефт от потъналата платформа.
Преди два дни от компанията собственик ВР напълниха с тежка кал канала, от който изтичаше нефтът.

Според плана трябва да се изчака известно време - поне 48 часа, за да се види дали запушването е ефективно, и след това да се залее с цимент. Такава операция се прави за първи път от компания и то на такава дълбочина

Паралелно с това има създадена работна група учени, оглавявана от министъра на енергетиката Стивън Чу, която подготвя още един авариен план за действие, който да бъде задействан, ако процедурата top kill не помогне.

"В края на краищата аз поемам отговорност за решаването на тази криза. Аз съм президентът и отговорността остава моя. Давам думата си на хората от целия Залив, че ще направим всичко необходимо, независимо колко време ще ни отнеме, за да сложим край на тази катастрофа", заяви Обама.

Той посочи още обаче, че вината е изцяло на компанията British Petroleum и тя ще понесе последствията затова.

Нефтеният разлив, който се получи след аварията на нефтената платформа на 20 април възпрепятства трите основни източници на доходи за региона - туризмът, петролът и риболовът.

Според експерти възстановяването на екосистемата може да отнеме до 10 години.