Около 9 000 души са евакуирани в североизточната част на Канада, която се бори със стотици горски пожари, много от които избухнаха през последните дни.

На жителите на градовете Лабрадор Сити и Уабуш в провинция Нюфаундленд и Лабрадор е наредено да напуснат домовете си, заяви дежурният пожарникар в провинцията Джеф Моти.

"Наблюдаваме екстремно поведение на огъня там. Огънят се движи с около 50 метра в минута", каза Моти.

Снимки, споделени в социалните мрежи, показват опашки от автомобили, чакащи да заредят гориво на бензиностанциите, докато небето е затъмнено от огромни облаци дим.

"Беше доста шокиращо да видя толкова много дим", казва Стейси Хънт, жителка на град Лабрадор, пред обществената телевизия Си Би Ес. "И той е на едно и също място от часове насам."

В този отдалечен регион жителите трябва да се евакуират на повече от 500 км на изток по единствения достъпен път.

Моти заяви, че интензивността на пожара прави невъзможно използването на самолети за гасене.

В събота сутринта кметът на град Лабрадор, Белинда Адамс, отново призова жителите да се евакуират.

Федералните власти заявиха в петък, че от началото на лятото времето е било благоприятно за ограничаване на пожарите, но че страната навлиза в пика на сезона на горските пожари.

Миналата година страната отбеляза най-лошия пожароопасен сезон в историята си.

Според експерти по-сухите и горещи условия в много части на страната, причинени от изменението на климата, са увеличили риска от големи пожари през последните години.

Ловец пострада тежко след нападение от мечка гризли в Канада

Ловец пострада тежко след нападение от мечка гризли в Канада

Пострадалият успял да рани мечката смъртноносно при самозащита

Понастоящем Канада се бори с 575 активни пожара, като повече от 400 се считат за излезли извън контрол. През последните дни избухнаха много пожари, особено в западната част на страната, която преживя гореща вълна.