Организацията на обединените нации предупреди в понеделник, че епидемии могат да доведат до втора опустошителна криза в Либия - само седмица след бедствието, съобщава CBS News.

Местните служители, хуманитарните агенции и Световната здравна организация "са загрижени за риска от избухване на болести заради липсата на чиста питейна вода.

Десетки хиляди местни жители се нуждаят от вода, храна и основни консумативи на фона на нарастващ риск от холера, диария, дехидратация и недохранване, предупредиха агенциите на ООН.

Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна

Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна

Експерти предупреждават отдавна, че язовирът на Дерна е застрашен от срив, но властите реагират бавно, въпреки че бурята вече е причинила хаос в Турция, Гърция и България

Припомняме, че Либия бе засегната от бурята "Даниел", причинила смъртоносни наводнения, отнели живота на близо 20 000 души.

Според Международната организация по миграция почти 39 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си поради урагана и наводненията в Североизточна Либия.

Либийските власти фактически отцепиха град Дерна, който пострада повече от други населени места от катастрофалното наводнение в Либия, и в него се допускат само спасителни екипи.

Причината за затварянето на Дерна и изтеглянето на хора от града бе именно опасността от епидемия, която може да се разпространи поради телата на мъртви хора и животни, намиращи се все още под развалините.

В Дерна са нанасени щети на 1500 сгради, от които 891 са напълно разрушени. 

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси изрази загриженост относно състоянието на още два язовира в Източна Либия. Агенцията счита, че докладите относно стабилността на двата язовира са "противоречиви", съобщава "Дойче веле".

Язовирът Джаза, който се намира между ударения от бурята опустошен град Дерна и близкия Бенгази, и язовирът Катара близо до Бенгази са в добри условия и функционират, съобщиха междувременно властите.

Язовирът Джаза е бил оборудван с помпи за облекчаване на налягането, цитираха властите от OCHA.

Забраниха влизането в либийския град Дерна

Забраниха влизането в либийския град Дерна

Разпоредена е евакуация на населението поради опасност от епидемии

Спасителни екипи бяха изпратени от много страни, сред които Египет, Франция, Гърция, Иран, Русия, Саудитска Арабия, Тунис, Турция и Обединените арабски емирства.

Петима членове на гръцки спасителен екип загинаха, когато автомобилът им се сблъска с кола, превозваща либийско семейство по пътя от Бенгази за Дерна в неделя, съобщиха официални лица. Загинали са и трима членове на семейството.

В понеделник ООН отправи спешен призив за повече от 71 милиона долара.

В понеделник Европейският съюз (ЕС) съобщи, че отпуска 5,2 милиона евро хуманитарнапомощ за Либия, с което общата му помощ досега надхвърля 5,7 милиона евро.