Няколко германски провинции са обхванати от епидемия, причинена от опасна бактерия, съобщава БНР, като цитира германски медии.

Здравните власти в Германия се опитват да открият източника на бактерията, която причинява силно стомашно разстройство, което има тежки последствия за бъбречната дейност и дори може да доведе до смърт.

Бактерията ешерихия коли се оказва тази година много опасна и учените не могат засега да определят на какво се дължи това. Инфекцията обикновено минава леко, като засяга годишно около 1000 души.

От института „Робърт Кох" препоръчват да се поддържа добра лична хигиена и добра хигиена в кухнята, като зеленчуците и плодовенте да се измиват добре, а месото да се подлага на внимателна термична обработка, да не се пие непастьоризирано мляко и веднага при поява на първи симптоми на заболяването - болки в стомаха, повръщане и кръв в изпражненията, да се търси незабавна лекарска помощ.

Засегнати от епидемията са главно жени, което кара експертите да считат, че това се дължи на факта, че жените са тези, които по-често приготвят суровата храна и са в контакт с опасната бактерия.

Засега 25 души са се разболели в Долна Саксония и Бремен, 20 в Шлезвиг-Холщайн и Хамбург, 16 в Хесен и четирима в Мекленбург-Предна Померания.