Опозицията в Сърбия поднови протестите пред сградата на парламента в Белград. Бяха издигнати лозунги за облекчаване на мерките срещу коронавируса.

Участниците в опозиционния митинг влязоха в дискусии с проправителствени сърби. До ескалация на напрежението не се стигна.

Привържениците на опозицията носеха маски и спазваха социална дистанция. 

Ден преди митинга хиляди столичани в Белград чукаха с чинии и тигани, но и свиркаха в знак на протест срещу строгите мерки на кабинета.

С тигани на протест срещу строгите мерки в Сърбия

С тигани на протест срещу строгите мерки в Сърбия

Сръбското правителство наложи забрана за движение от 18:00 ч. на 30 април до 5:00 ч. на 4 май

Митингът на опозицията започна привечер пред сградата на парламента в Белград. Ораторите обвиниха Александър Вучич в автократизъм и опит да използва извънредното положение, за да ограничи демокрацията и медийните свободи. От своя Вучич отрече това.

В средата на март популисткото правителство на Сърбия въведе някои от най-суровите мерки в Европа - като извънредно положение, забрани на хората над 65 години да напускат домовете си и наложи вечерен час през седмицата и уикенда.

Сърбия отчете 9 009 заразени и 179 души починали. Страната започна да облекчава мерките, но експертите предупредиха, че ситуацията все още е нестабилна.