Най-малко 26 къщи са унищожени в резултат на изригването на вулкана Килауеа, намиращ се а най-големия остров на Хавай, съобщават световните агенции.

Разрушените домове са в подразделението Лейлани. Там потоците от разпопената скална маса и отровните газове от вулкана са застигнали къщите на местните.

Хиляди евакуирани след изригване на вулкан на Хавайските острови

Хиляди евакуирани след изригване на вулкан на Хавайските острови

Изхвърлил е пепел и лава близо до жилищни райони

По данни на властите в Хавай към момента са евакуирани повече от 1 700 души. Някои от хората са били допуснати да се върнат до домовете си за кратко, така че да вземат със себе си най-важните неща - документи, домашни любимци, лекарства, съобщиха от hawaiinewsnow.

Длъжностни лица от Хавай са заявили и че в някои райони хората ще могат по-често да посещават домовете си, защото зоните непрекъснато се наблюдават. В районите, където това не е безопасно, местните няма да бъдат допускани до домовете си.

Снимка 354949

Източник: EPA/БГНЕС

Властите обясняват и че от неделя сутринта, 6 май, в кварталите с евакуирано население са регистрирани 9 вулканични отвора, от където лавата и токсичните газове проникват на повърхността от земята. 

По данни на АП разрушените къщи са 31 на брой. Вулканът бълва лава на височина от над 61 метра.

Амбър Кейн, 37-годишна учителка и самотна майка на две деца, заяви, че нейният дом е един от разрушените при природното бедствие в Лейлани. Жилището на жената се намирало срещу една от пукнатините, от които започнала да излиза лава. До петък всичко изглеждало наред, но в събота, когато тя и децата ѝ вече били евакуирани, учителката получила на мобилния си телефон автоматичен сигнал от домашната си система за сигурност, според който всичките сензори за движение в дома на жената са се задействали. По-късно тя разбрала, че домът ѝ се е озовал на пътя на лавата и вече не съществува.

Снимка 354953

Източник: EPA/БГНЕС

По думите на Кейн вулканът и лавата винаги са били част от нейния живот. Сега обаче последствията са опустошителни. Въпреки това жената е сигурна, че ще се справи и с тази ситуация.

6,9 по Рихтер разтърси Хавайските острови

6,9 по Рихтер разтърси Хавайските острови

След изригването на вулкана

Припомняме, вулканът изригна през миналата седмица. Ден след това на Хавайските острови беше регистрирано и силно земетресение с магнитуд от 6.9 по скалата на Рихтер. Според учените ще има още вулканични изригвания и земетресения в района. Активността можела да продължи с месеци, дори години.

Килауеа е един от най-активните вулкани на Земята. Той изригва непрекъснато от 1983 г., допълват от АП.

Снимка 354955

Източник: EPA/БГНЕС