Хуманитарната помощ за Тонга се увеличава. Летището в островната държава беше почистено от пепел и стана безопасно за кацане на самолети, съобщи Червеният кръст в сряда, дни след като изригване на подводен вулкан и цунами опустошиха архипелага в южната част на Тихия океан. Това предаде Ройтерс.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец заяви, че нейните служители и доброволци увеличават доставките на питейна вода и материали за временни убежища.

"Това бедствие разтърси народа на Тонга така, както никога досега. Цунамито изтри от лицето на земята домове и села, но ние вече се възстановяваме сред пепелищата", коментира Сионе Таумоефолау, генерален секретар на Червения кръст на Тонга.

По информация на Американската агенция за международно развитие (USAID) Съединените щати ще предоставят допълнителна хуманитарна помощ в размер на 2,5 млн. долара на страната.

В сряда и австралийското правителство съобщи, че ще предостави допълнителни 2 милиона австралийски долара за хуманитарно помощ на Тонга. Канбера ще помогне и за възстановяването на електрозахранването и комуникациите, както и чрез съхранение и доставка на хуманитарни материали.

Организацията на обединените нации, Червеният кръст и други хуманитарни агенции на място в Тонга предупредиха, че в момента избухването на огнище на коронавирус на островите би имало катастрофални последици.

"Най-спешно е да се осигури достъп до безопасни водоизточници през следващите дни и седмици", допълни още Таумоефолау.

Изригването на подводен вулкан преди дни предизвика цунами, което разруши села и курорти и прекъсна комуникациите в страната с население от около 105 000 души. Бедствието погуби трима души.

Публикуваха снимки на разрушенията на Тонга след изригването на вулкана

Публикуваха снимки на разрушенията на Тонга след изригването на вулкана

Снимките на вулканичното изригване на остров Тонга са направени със спътник