В полунощ започна четвъртата забрана за излизане от домовете в 31 големи града в Турция. Тя ще трае до полунощ срещу понеделник. Изключение е предвидено за утре, когато магазините ще работят от 9 до 14 часа. Преди влизането в сила на ограничението в редица градове се образуваха дълги колони от автомобили и задръствания поради натоварения трафик, съобщи БНР.

Активните случаи на коронавируса в Турция паднаха до около 68 000, а общият брой на жертвите на новия вирус в страната доближи 3200. Почти 49 000 души от общо над 120 000 заразени са били излекувани от коронавируса до момента, сочат данните на здравното министерство. Броят на леталните случаи намалява всеки ден от пика им на 19 април, когато бяха регистрирани 127 смъртни случая. От 25 април насам броят на новозаразените е под 3000 души дневно.

Броят на направените в Турция тестове от началото на епидемията в страната досега надмина един милион. На пресконференция в сряда здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че здравните екипи, проследяващи веригата от контакти и разпространяване на вируса, са установили около 99% от хората, които са имали контакт със заразени. Това са около 464 000 души, които са били тествани.

Намираме се в пика и започна тенденция към намаляване, като има подобрение на всички негативни индикатори и подобренията стават по-значими, коментира в сряда вечерта турският здравен министър.

Продължава карантината в общежития на над 29 000 души, пристигнали от чужбина, съобщи министърът на младежта и спорта Мехмед Мухарем Касапоглу. Той допълни, че 34 000 души, чиято карантина е изтекла, вече са се прибрали по домовете си.