Част от международното летище в Багдад, където са разположени американските войски, беше нападната в понеделник вечерта с дронове. Това съобщи телевизия "Скай нюз Арабия".

Все още няма информация за последиците от тези удари. Подробностите за случилото се разследват.

Иракските военни съоръжения, включително тези, в които са разположени чуждестранни контингенти, многократно са били подлагани на ракетни атаки или нападения с безпилотни летателни апарати, в резултат на което е имало убити или ранени.

Пак обстреляха летището на Багдад

Пак обстреляха летището на Багдад

Ново напрежение

Подобни атаки са били извършвани неведнъж срещу строго охраняваната "Зелена зона" в Багдад, където, заедно с други дипломатически мисии, се намира и американското посолство. Многократно тяхната цел беше летището на иракската столица.

Вашингтон вярва, че зад нападенията стоят редица паравоенни шиитски формирования, включително проиранската група "Катайб Хизбула", която многократно е заплашвала да нанесе удари по американските войски в Ирак, ако те не напуснат арабската страна в съответствие с резолюцията, приета от парламента в Багдад.

Нов ракетен обстрел по летището в Багдад

Нов ракетен обстрел по летището в Багдад

Ескалация на напрежението

Документът беше приет след смъртта на командира на специалните сили "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямска революция (елитни части на иранските въоръжени сили) Касем Сюлеймани и заместник-ръководителя на иракското шиитско опълчение "Ал Хашд аш-Шааби" Абу Махди ал-Мухандис при американски удар край летището в Багдад през януари 2020 г..