471 задържани отчита френската полиция тази нощ след поредни протести и напрежение в редица френския градове, пише BBC. По-късно сутринта властите увеличиха броя на задържаните в цялата на страна на 994. 

При сблъсъците 9 полицаи и жандармеристи са били ранени. Подпалени са били около 1350 автомобила и 234 сгради. Властите са регистрирали общо 2560 пожара.

BFMTV се позова на данни на френския вътрешен министър Жералд Дарманен. По-рано той обяви, че властите разполагат 45 хиляди полицаи из цяла Франция, за да бъде сложен край на безредиците и да бъда предотвратени погроми. Частите бяха с 5000 повече, след като миналата нощ се включиха и специалните сили.

В същото време има съобщения за повсеместен хаос в градовете в цяла Франция. Предишния ден бяха арестувани повече от 900 души.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен отиде на място в град Мант ла Жоли в самата нощ, за да се срещне с полицаите и жандармеристите. Според оценката му ситуацията тази нощ е много по-спокойна от предишната.

Кметът на Марсилия Беноа Паян поиска спешно допълнителни сили в града, тъй като "сцените на грабежи и насилие не са приемливи". Там за тази нощ са задържани най-малко 80 души. На видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда взрив на старото пристанище. Градските власти заявиха, че разследват причините за произшествията, но на този етап няма данни за пострадали.

Според съобщенията на полицията в ранните часове на нощта участници в безредиците са разграбили оръжеен магазин, като са взели ловни пушки, боеприпаси не са откраднати.

45 000 полицаи охраняват Франция след дни на сблъсъци

45 000 полицаи охраняват Франция след дни на сблъсъци

Градският транспорт е спрян след 21 часа

Има съобщения за подпалени сгради и автомобили, нахлувания в магазини в цялата страна, включително в Лион, Тулуза, Страсбург, Лил и Париж, където в едно от предградията, Нантер, загина 17-годишен младеж.

По предварителни данни непълнолетният Наел М., от алжирски произход, е бил спрян от полицейски патрул във вторник сутринта, докато е управлявал автомобил "Мерцедес", заради нарушаване на правилата и е бил застрелян.

За днес е предвидено погребението на Нахел М., чиято смърт предизвика протестите.

Патрик Жари, който е кмет от 2004 г. на Нантер, градът, в който Нахел М. е живял, заявява пред Le Monde, че тук, в Нантер, отношенията между полицейския комисар и кметството са нормални, белязани от взаимно уважение. "Но днес сме изправени пред особено драматичен епизод, много труден момент, който ще ни принуди да разсъждаваме върху условията на намеса на полицията и особено на определени полицейски сили", посочва Жари. Това убийство създаде много силна емоция, по думите му, която жителите са изразили чрез масово участие в белия марш и като подкрепа за семейството на Нахел. "Има голяма тъга и дълбоко възмущение. Днес доминира търсенето на справедливост", споделя кметът. Хилядите хора, които изразиха гнева си, искат да са сигурни, че правосъдие ще бъде раздадено справедливо, допълва той. А хората не са сигурни, те са притеснени.

Кметът заявява, че в похода участие са взели местни в цялото им разнообразие. Жари уверява, че тук, в кметството, ние винаги ще бъдем до нея и ще я подкрепяме във всички нейни стъпки, най-вече със справедливостта, категоричен е той.