Папа Бенедикт XVI прекара сутринта в централна Италия на посещение при пострадалите от земетресението, разтърсило региона Абруцо на 6 април.

Пристигайки в разрушеното село Она, папата изрази своите съболезнования за жертвите на земетресението, но е категоричен, че селото и регионът ще се преродят. След това Бенедикт XVI целуна бебе, носено от майка му.

В главния град на региона Абруцо - Акуила, папата е посетил срутило се студентско общежитие. Той е произнесъл реч и се е помолил за гражданите и за спасителните екипи, работили след разрушителните трусове от началото на април.

Припомняме, близо 300 души изгубиха си живота при земетресението от 6.3 по скалата на Рихтер. Много вторични трусове бяха регистрирани след основния, разтърсил региона на 6 април. В продължение на повече от седмицата земята в Абруцо не спираше да се тресе.

65, 000 души все още са без покрив над главата си. Около 36,000 живеят в палатки, докато други са настанени в хотели.

Местните прокурори започнаха разследване, за да установят дали има нарушения при строителството в региона, тъй като предимно новите сгради се срутиха до основи и оставиха под развалините си много жертви.

Дойдох лично във вашата прекрасна, но унищожена земя, която преживява времена на голяма болка и уязвимост, за да ви покажа близостта си по най-директния възможен начин, каза Бенедикт XVI.