Самолет, принадлежащ на местната казахстанска авиокомпания Bek Air с 98 души на борда (93 пасажери и 5 членове на екипажа), се е разбил след излитане от летището в Алмати, най-големия град в страната, съобщи АП.

По последни данни са загинали 12 души, като сред тях е и пилотът на самолета. Уточнява се, осем от тях са загинали на мястото на произшествието, двама в болница и още двама на летището в Алмати. Преди това се съобщаваше за 15 загинали.

Още 66 души са били откарани в лечебни заведения, като 49 души от тях са били хоспитализирани, 18 души от тях са в тежко състояние. 

Повечето хора в самолета са граждани на Казахстан, като е имало и четирима чужденци - двама от Украйна, и по един човек от Китай и Киргизстан. 

При излитането си лайнерът е загубил височина, пробил е бетонна ограда и се е ударил в строяща се двуетажна сграда в жилищен район. За щастие не е избухнал пожар, поради което и повечето хора са оцелели. Хората от жилищния квартал са били евакуирани.

Самолетът трябваше да пътува за Нур-Султан, преди Астана, столицата на Казахстан.

Според информация на сайта на авиопревозвача неговият флот се състои от пътнически самолети за полети на средно разстояние Fokker 100. Докато не се изяснят обстоятелствата около катастрофата, полетите на такива самолети са спрени.

Самата авиокомпания Bek Air също е преустановила дейност, съобщиха от пресслужбата на Министерството на индустрията и развитието на инфраструктурата на Казахстан.