Пътническият самолет на самолетната компания Flydubai, който се разби в Русия през миналия месец, е летял по "противоречив начин" преди да се разбие на земята, се посочва в доклад на руските разследващи, намеквайки, че причината за трагедията е пилотска грешка, съобщава "Асошиейтед прес".  

"Боинг 737-800" на базираната в Дубай нискотарифна авиокомпания Flydubai се разби в ранните часове на 19 март на летището в южния руски град Ростов на Дон при втория му опит да кацне след полет от Дубай.

Всички 62-ма души на борда загинаха.

Лошите метеорологични условия, включително силен вятър и дъжд, са направили приземяването трудна задача.   

В изявление московският Междудържен авиационен комитет, който разследва катастрофата, изтъква, че самолетът е летял по противоречив начин в минутите преди да катастрофира.

Подчертава се, че екипажът е решил да откаже кацане и кръжал над летището отново. Пилотите са започнали да вдигат самолета на по-голяма височина, когато системите за управление на самолета "внезапно са отстранени", което довело до спускане на самолета с носа надолу.  

Това, съчетано с ъгъла на опашната перка, довело машината до стръмно спускане, което пилотите не са могли да предотвратят, уточняват руските разследващи.

От Междудържавния авиационен комитет се въздържат в прав текст да посочат, че пилотите са виновни, отбелязвайки, че са имали необходимия опит и обучение, но подчертават, че тяхното състояние и действия се оценяват.  

От комитета допълват, че сега е необходимо да завършат работата по дешифрирането на заключителните разговори на пилотите преди катастрофата, преди да приключат разследването си.

Неназовани източници са заявили пред руски вестници, че първоначалното обследване на записите от „черните кутии” на самолета предполага, че двамата пилоти са спорили за правилните действия, които е трябвало да бъдат предприети минути преди катастрофата.