Сомалийските пирати засилват все повече позициите си. Това става ясно от изготвен доклад на ООН, цитиран от АП. В него се посочва, че набезите на пиратите стават все по-чести, като се разширява и обсегът на районите, в които те действат.

Само за първите десет месеца на тази година в плен на сомалийските похитители са попаднали 37 плавателни съда. За същия период на предходната година те са успели да завземат 33 кораба. Припомняме, само преди седмици край бреговете на Кения беше отвлечен немски товарен кораб на компанията Beluga-Reederei.

От ООН изразиха безпокойство за успехите на пиратите, а генералният секретар на организацията Бан Ки-Мун определи тези престъпления за „бедствие".

Въпреки това от Международната морска организация изтъкнаха, че патрулите, ангажирани в борбата с пиратите, стават все по-ефективни.

В отговор обаче сомалийците ограничиха действията си в района на Аденския залив. Пиратите стават все по-дръзки и предприемат далечни пътувания, като някои от тях успяват да достигнат дори Малдивите, сочат данните от доклада.

В техен плен попадат най-различни плавателни съдове - от големи търговски кораби до частни плавателни съдове, използвани за почивка от туристи. Сред пленниците са граждани от Азия, Африка, Близкия Изток, Европа.

Ежегодно „бизнесът" с отвличания носи милиони долари на пиратите, отбелязва АП.