Гренландия закрива частично въздушното си пространство през втората половина от деня заради изригването на най-активния исландския вулкан Гримсвьотн. Въздушното пространство ще бъде закрито в 14.00 часа местно време.

Норвегия също изпитва леки смущения с въздушния транспорт заради изригването на вулкана. Държавният превозвач Avinor спря полетите от страната до архипелага Шпицберген. Съществува риск и западната част на страната също да бъде засегната от вулканичната пепел, но на този етап ситуацията е спокойна и нормална.

По-рано беше съобщено, че ако „движението" на пепелта продължава със същото темпо, тя ще достигне до Шотландия, а в четвъртък - до Франция, Испания и Великобритания. Експерти обаче се надяват, че ефектът върху въздушния трафик ще бъде ограничен.

До днес изригването на вулкана Гримсвьотн засегна само Исландия, която затвори въздушното си пространство.

Очаква се до утре пепелта да достигне северното крайбрежие на Шотландия, а по-късно и руската република Коми.

Според британските метеоролози пепелта от вулкана ще образува „подкова", която с единия си край ще „докосне" северните брегове на Ирландия и Шотландия, а с другата - южната част на Гренландия, архипелага Шпицберген - чак до република Коми.

Исландския вулканолози заявиха, че изригването на Гримсвьотн ще продължи няколко дни или седмица, но няма да доведе до общоевропейски колапс, както се случи след изригването на вулкана Ейафятлайокутл през април 2010 г., когато беше затворена голяма част от европейското въздушно пространство за около месец заради опасения, че вулканичната пепел може да навреди на самолетните двигатели.

Сега специалистите изразиха своите опасения, че Гримсвьотн може да разтопи част от ледника и да предизвика локални наводнения.

В същото време транспортният министър на Франция Тери Мариани заяви, че ако пепелта достигне Европа, то небето над региона веднага ще бъда затворено.

Със сигурност мога да кажа, че в деня, в който облакът от пепел достигне Европа, полетите ще бъдат отменени. Ако се установи, че този облак не представлява заплаха за самолетите, небето отново ще бъде отворено, подчерта той.