Броят на хората, които може да бъдат разселени от американските крайбрежни райони заради повишаващото се морско равнище този век в резултат на климатичните промени, е много по-висок, отколкото първоначално се е смятало. Повече от 13 млн. американци, включително 6 млн. във Флорида, са изложени на риск заради покачването с 1,8 метра. Това обявиха учени, цитирани от „Ройтерс”.

Изследователите са оценили сценариите за промяната на морското ниво до 2100 година от американската администрация по океанология и атмосфера за крайбрежните щати заедно с демографските тенденции за растеж и прогнозирането на районите с висок риск.

С покачването на морското ниво с около 91 см, прогнозата е, че 4,2 млн. души може да са изложени на риск от наводнение, докато при двойно по-голямо покачване рискът ще бъде за 13,1 млн. души.

Флорида е изправена пред най-големия риск заради гъсто населените крайбрежни райони. Учените прогнозират, че 6,06 млн. жители може да бъдат засегнати, ако морското равнище се покачи с 1,8 метра. След Флорида се нарежда Луизиана – 1,29 млн. души ще бъдат в риск и Калифорния с 1 млн. души.

Други щати, които могат да бъдат силно повлияни при такъв сценарий, са: Ню Йорк с 901 000 души в риск, Ню Джърси – 827 000 души, Вирджиния – 476 000 души, Масачузетс – 428 000 души в риск от наводнения, Тексас – 405 000, Южна Каролина – 374 000 и Северна Каролина – 298 000 души.

„При покачването на морските нива, крайбрежните части на Флорида ще бъдат залети”, обяви професор по география от Университета в Джорджия. Той е един от изследователите. „Покачването на морското равнище е феномен, който прави климатичните промени реалност за милиони хора по света. Самият обем на хората в риск от преместване и това да станат бежанци на климата е основната заплаха”, коментира той.