Полицията още издирва стрелеца, който е убил около 22 души и ранил още 50 в Люистън, в щата Мейн. Според местната полиция инцидентът е станал вчера вечерта в боулинг залата Sparetime Recreation и ресторанта Schemengees Bar & Grille Restaurant. Докато тече издирването на престъпника, в града е въведен пълен локдаун.

Очевидци разказаха, че са видели хора, които ся бягали от боулинг залата. Люистън е на около 36 мили северно от Портланд и е вторият по големина град в щата Мейн. Стрелбата може би е била извършена едновременно от двама престъпници, като е възможно единият вече да е задържан, съобщава Fox News.

Полицията разпространи снимка на издирваният 40-годишния Робърт Карт, бивш член на Националната гвардия. От силите за сигурност предупреждават, че той е въоръжен и опасен, но не го посочват като виновен. Властите засега се въздържат да посочат категорично дали стрелците са били един или двама. Служители на правоприлагащите органи в Мейн казват, че Кард е сертифициран инструктор по огнестрелни оръжия и член на резерва на армията на САЩ. На скоро е отправил заплахи за извършване на стрелба в съоръжение на Националната гвардия в Сако, Мейн. Според служителите той също така е съобщил за психични проблеми, включително чуване на гласове.

От службите публикуваха изображения на "заподозрян за идентификация". Лицето е носило кафяво облекло и е държало оръжие.

Полицията също сподели изображение на превозното средство, което издирват - малък бял автомобил с повишена проходимост с предна броня, за която се смята, че е боядисана в черно. За превозното средство от органите за сигурност са потвърдили, че е колата на заподозрения.

Представители на Мейн казват, че стотици полицейски служители в момента работят в целия щат, за да открият Кард. На жителите се казва да продължат да не напускат домовете си и да се свържа с правоприлагащите органи, ако имат информация за местонахождението му.

Държавните училища в Люистън и близките райони обявиха, че ще бъдат затворени, или ще имат отменени часове днес.

Президентът Джо Байдън е разговарял по телефона с редица законодатели от Мейн след стрелбите, съобщиха от пресслужбата на Белия дом в сряда. "Президентът разговаря по телефона лично с губернатора на Мейн Джанет Милс, сенаторите Ангъс Кинг и Сюзън Колинс и конгресмена Джаред Голдън за стрелбата в Люистън, Мейн и предложи пълна федерална подкрепа след тази ужасяваща атака", каза Белият дом в декларация.

Офисът на ФБР в Бостън заяви, че е готов да помогне в разследването на стрелбата.