Грешки на полските пилоти са основната причина за самолетната катастрофа в Смоленск, при която загина президентът на Полша Лех Качински. Пилотите са летели прекалено ниско и прекалено бързо в определени моменти, и са имали лоша подготовка.

Това се посочва в заключителния полски доклад за самолетната катастрофа, при която загина президентът Лех Качински, съобщава БиБиСи.

От доклада става ясно още, че обучението на пилотите от специалния полк на Полша, обслужващи самолетите на ръководството на страната, не е отговаряло на стандартите.

„Грешки в подготовката на пилотите, нивото на тяхната подготовка, са създавали заплаха за провеждането на полетите. Контролът върху тяхното обучение не е бил достатъчен."

В документа се отбелязва, че 36-и специален полк се е отказал от присъствието на руски навигатор. Имало е и грешки при подготовката и организирането на полета, но като цяло, те не са повлияли на сигурността.

В доклада по-голямата част от вината за катастрофата, при която загинаха всички 96 пътници, се отдава на тази грешка. В него обаче се споменава и за пропуски от страна на Русия, на чиято територия самолетът се разби през 2010 година.

„Диспечерът е давал погрешни указания. Не е имало възможност автоматично самолетът да направи втори кръг над летището преди приземяването. Самолетът е бил технически изправен до момента на сблъсъка със земята", пише в доклада, който бе представен във Варшава.

Според доклада екипажът на самолета не е реагирал на сигнал на системата за безопасна близост със земята.

Освен това експертите от полската комисия изразяват своята неудовлетвореност от системата за осветление на летището в Смоленск. По думите на Робърт Бенедикт то е било неадекватно.

Полската правителствена комисия не смята, че на екипажа е бил оказан натиск.

По-рано се съобщаваше, че командващият ВВС генерал Анджей Бласик е оказвал натиск на пилотите, като е настоявал самолетът да се приземи, въпреки гъстата мъгла и ограничената видимост на летището в Смоленск.

Полската комисия не намери доказателства за това, че ръководителят на ВВС непосредствено е оказвал натиск на екипажа за приземяването на самолета. Въпреки това, екипажът е бил под напрежение, тъй като на борда са били първите лица на държавата", съобщи полският вътрешен министър Йежи Милер на пресконференцията във Варшава.

Припомняме, полският правителствен самолет Ту-154 се разби при опит за приземяване на летището в руския град Смоленск на 10 април 2010 година. Загинаха всички 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му, политици и висши военни.

На 1 април тази година полската прокуратура обяви, че удължава с шест месеца разследването на самолетната катастрофа.

По-рано Междудържавният авиационен комитет (МАК) представи доклад, в който се посочва, че грешка на екипажа е довела до катастрофата.