Водещият следовател на катастрофата на полския президентски самолет в Русия през 2010 г. обяви, че нов анализ показвал, че машината се e разпаднала във въздуха преди да падне на земята, съобщава "Франс прес".

Твърдението идва в деня, в който поляците отбелязват седмата годишнина на катастрофата в Смоленск, в западната част на Русия, при която загинаха полският президент Лех Качински и още 95 души, повечето висши полски държавници.

Управляващата в Полша дясна партия "Право и справедливост", която е ръководена от брата близнак на Лех Качински - Ярослав, отдавна настоява, че инцидентът не е случаен.

Полският военен министър Антони Мацеревич, който твърди, че катастрофата била резултат от полско-руски заговор, през миналия месец обвини бившия полски премиер и настоящ председател на Европейския съвет Доналд Туск в "дипломатическо предателство" във връзка с по-ранното разследване на катастрофата.

След като спечели властта през 2015 г. "Право и справедливост" започна ново разследване на инцидента, който полските и руските разследващи по-рано отдадоха на човешка грешка и лошото време.

"Самолетът е започнал да се разпада и да губи части във въздуха; те са паднали на земята далеч от мястото, където скандалната бреза се е намирала... Дървото не е оказало въздействие върху катастрофата", изтъкна следователят Вацлав Бержински, който оглавява екипа от полски разследващи.

По думите му, разследващите основават новото си заключение върху анализ на разговор между пилотите на самолета и руските авиодиспечери на земята.

Предишното разследване установи, че катастрофата е била отчасти предизвикана, когато крилото на самолета е закачило дърво близо до пистата.

От полската прокуратура също така заявиха по-рано този месец, че фрагменти от самолета са били изпратени в четири лаборатории в чужбина, за да бъдат проверени за следи от експлозиви.

От полската прокуратура обявиха през миналата седмица, че въз основа на нов анализ на доказателствата, те ще повдигнат обвинение на руските диспечери за "умишлено причинява на катастрофа", теория, която Кремъл тутакси отхвърли.