Португалската полиция е арестувала 14 заподозрени за умишлено подпалване на горски пожари тази седмица, като тези пожари са част от десетките опустошителни природни пожари, обхванали страната, предава Ройтерс.

Пожарите, които са свързани с рискове, произтичащи от климатичните промени и обезлюдяването на селските райони, вече са взели поне седем жертви и са унищожили къщи, фабрики и десетки хиляди хектари гори.

Премиерът на Португалия Луиш Монтенегро обеща строги мерки срещу престъпления, извършени с цел лична изгода. Специалистите по гражданска защита и криминолозите подчертават, че има сериозни индикации за криминална дейност, тъй като много от пожарите са започнали през нощта и са се разпространили от различни места.

Проучвания показват, че палежът често е свързан с икономически интереси, като купуване на изгоряла дървесина или земя на по-ниски цени, както и с хора с психични проблеми.

Специалисти също така предупреждават, че обезлюдяването на селските райони и липсата на поддържане на растителността увеличават риска от пожари. Това налага адекватни мерки от страна на правителството.

Испания и Мароко изпратиха пожарникари в Португалия

Испания и Мароко изпратиха пожарникари в Португалия

Страната обяви бедствено положение заради пожарите