Повече от 16 млн. бебета са били родени в зони с конфликти през 2015 година. Това обявиха от УНИЦЕФ. Това е едно от всеки осем раждания по света тази година, уточняват от организацията.

На всеки две секунди новородено вдишва първите си глътки въздух в разгара на конфликт, често при ужасяващи обстоятелства и без достъп до медицинска грижа”, заявява изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. „Твърде много деца сега започват живота си при екстремни обстоятелства – от конфликти до природни бедствия, бедност, заболявания или недохранване. Може ли да има по-лошо начало на живота”, коментира той.

В засегнатите от конфликти държави като Афганистан, Централната Африканска Република, Ирак, Южен Судан, Сирия и Йемен, или по време на опасно пътуване в опит да се избяга от борбата, новородените бебета и майките им се сблъскват с огромни рискове. Бременните жени са в опасност, раждайки без медицинска помощ и в лоши хигиенни условия. Голяма е вероятността децата им да починат преди петия си рожден ден или да преживеят екстремен стрес, който може да повлияе на тяхното емоционално и когнитивно развитие в дългосрочен план.

В допълнение към конфликтите, бедността, ефектите от климатичните промени и липсата на възможност правят децата особено уязвими и принуждават милиони да бягат далеч от домовете си.

Повече от 200 000 деца са потърсили убежище в страните от Европейския съюз в първите девет месеца на годината. Те са в допълнение към други 30 млн. деца по света, които през 2014 г. били принудени да напуснат домовете си заради война, насилие и преследване.

Повече от четвърт милиард деца – или едно на всеки 9, живеят в страни и райони с конфликти и се сблъскват с огромни предизвикателства за тяхното здраве, обучение и благополучие.

Повече от половин милиард деца живеят в райони, където наводненията са изключително чести. Почти 160 млн. живеят в зони, с голяма или крайна степен на засушаване.

Децата представляват почти половината от всички хора, живеещи в крайна бедност, въпреки че грубо те са една трета от населението на света.