Колумбийските власти обявиха, че в страната има повече от 20 000 регистрирани болни от Зика. От тях повече от 2100 са бременни жени, за които вирусът е особено опсен, тъй като уврежда неродените им деца, предадоха световните информационни агенции.

Припомняме, че бедствието взе вече стотици жертви, а десетки хиляди са заболелите в страните от Латинска и Централна Америка. Много от европейските страни съобщиха за случаи на Зика сред туристи, завърнали се от пътувания. Такива бяха открити и в САЩ.

Ситуацията може да се влоши, тъй като тази година климатичното явление Ел Ниньо се очаква да доведе до увеличаване на популацията на комари в много райони. За това предупредиха от СЗО.

Бразилия, където предстои по-късно тази година провеждането на лятна Олимпиада, обяви, че ще се вземат сериозни мерки за безопасност, но властите се надяват настъпващият тогава сух сезон по естествен път да намали популацията на комарите.

По-рано беше съобщено, че ваксината срещу Зика ще е готова до края на 2016 година. По нея работят канадски и американски учени. Те са подкрепени от американската компания Inovio Pharmaceuticals и южнокорейската GeneOne Life Science. Клиничните изпитания на ваксината трябва да започнат през септември, а до края на годината да са ясни първите резултати.

Вирусът зика е открит в маймуни през 1947 година в гористата местност Зика в Уганда. Първият случай на заболяване сред хората е през 1954 година в Нигерия, но от десетилетия вирусът не представлява голяма заплаха за хората и научната общност го пренебрегва.