Смъртоносното огнище на болестта ебола в източната част на Конго надмина 2 000 случая и скоростта на разпространението на болестта се увеличава, съобщава "Асошиейтед прес".

Броят на потвърдените случаи е достигнал 2000 души три пъти по-бързо, отколкото това е станало при първите 1000 заболели.

Еболата се завърна в Конго

Еболата се завърна в Конго

Страхове от епидемия

Епидемията, обявена през август миналата година, уби повече от 1 300 души в нестабилен регион, където нападенията на бунтовници и съпротивата на местните хора накърниха опитите за ограничаване на болестта.

Говорителят на Световната здравна организация Тарик Ясаревич изтъкна пред журналисти в Женева, че цифрата от 2000 души е "тъжно и разочароващо събитие. Несигурността ни пречи".

Всяка атака не позволява на здравните работници да вършат изключително важната работа по ваксиниране на хората и проследяване на хиляди контакти на заразените жертви.

Хуманитарни групи, включително Международният спасителен комитет, твърдят, че е необходима "пълна пренастройка" в отговор на една от най-опасните болести в света.

Ново огнище на Ебола в Конго

Ново огнище на Ебола в Конго

Жертвите са над 700 души