Най-малко 120 къщи са унищожени от бързо движещи се горски пожари в чилийския град Валпараисо, което предизвика масово евакуация, съобщава БиБиСи.

Пожарите засегнаха хълмовете Рокуант и Сан Роке и се разпространиха в два бедни жилищни райони, изпратени са всички пожарникари на града. Кметът Хорхе Шарп заяви, че пожарите са започнали "умишлено", няма съобщения за жертви.

Силни ветрове и високи температури допълнително усложняват ситуацията. Електричеството е прекъснато за около 90 000 клиенти в района, като предпазна мярка. Две училища са превърнати в приюти за засегнатите жители, които са принудени да бягат в празненствата за Бъдни вечер.

Шарп коментира, че е обявено извънредно положение в града, на около 100 км от столицата Сантяго, и че е "очевидно", че пожарите са запалени умишлено. Видео, публикувано в социалните медии, показа кола до мястото, където е започнал един от пожарите. Прокуратурата разследва кадрите, както и доклади от жителите, че коли са наблюдавани в засегнатите хълмове в момента, преди да избухнат пламъците.

Чилийският министър на земеделието Антонио Уокър посети районите и призна, че пожарникарите са затруднени в ограничаването на пожарите. Близо 120 хектара тревни площи вече са опустошени от пожарите.

Президентът Себастиян Пиньера заяви: "Ние дълбоко съжаляваме за пожара, който засяга толкова много семейства по хълмовете на Валпараисо и особено на Бъдни вечер".

Валпараисо, в централната част на Чили, е един от най-големите градове на страната и голямо пристанище на Тихия океан. Освен това е популярна туристическа дестинация в Южна Америка.