В руската столица Москва гори завод за производство на самолети МиГ. Представителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Андрий Юсов вече сподели нова информация за инцидента.

За причините за пожара информацията се уточнява и проверява, каза той пред телевизионен канал.

"Основната причина е руската агресия срещу Украйна", каза той. "Заводът и тези помещения очевидно са замесени и пряко свързани с доставката на компоненти за военно-космическите сили на държавата агресор", каза Юсов.

Според говорителя на ГУР на Министерството на отбраната информацията за последствията от пожара в Москва се събира и уточнява.

"Можем да кажем, че тук вече на територията на Русия често е трудно да се разграничи какво е резултат от деградацията на военно-промишления комплекс (ВПК, - бел. ред.), администрацията, инфраструктурата като цяло, какво е резултат от нарушаване на правилата за пожарна безопасност и какво е резултат от отчаяната борба или на местните съпротивителни сили, или на приятелите на Украйна, които, разбира се, работят в дълбокия тил", каза той.

На 13 февруари следобед става ясно, че в завода на МиГ на Ленинградския проспект в Москва е възникнал пожар. Мрежата съобщи, че по предварителна информация е горял реконструиран магазин към сградата на завода.

Струва си да се отбележи, че в Москва, след като руснаците извършиха пълномащабно нахлуване в Украйна, вече неведнъж е имало инциденти с пожари. По-специално, в началото на декември миналата година в центъра на руската столица се запали "Електрозавод", който подпомага руската отбранителна промишленост. От една от сградите на предприятието се "стелеше" гъст черен дим.