Най-малко девет души са загиналите до този момент при горските пожари, които бушуват в Северна Калифорния.

150 хиляди са евакуираните.

Стихията се е разпростряла над 8 хиляди хектара и на практика унищожи напълно град Парадайс.

Голям пожар изпепели град в Калифорния

Голям пожар изпепели град в Калифорния

Около 27 000 души са евакуирани от града

Западно от Лос Анджелис огънят прехвърли известната магистрала 101 и застрашава вече крайбрежните райони, включително и популярния курорт Малибу. Площта на бедствието в тази част вече е около 7 хиляди хектара.

Откриването на 9 жертви, повечето в близост до колите им бе определено като "най-лошия сценарий" от шерифа на окръг Буйт Кори Хонеа, който отново призова за спазване на задължителната евакуация, съобщи "Ройтерс".

Голям пожар изпепели град в Калифорния

Голям пожар изпепели град в Калифорния

Около 27 000 души са евакуирани от града

Американският президента Доналд Тръмп обвини лошото управление на горите, като виновно за двата големи пожара. В туит той заявява:
"Няма друга причина за тези масови, смъртоносни и скъпи горски пожари в Калифорния, с изключение на това, че управлението на горите е толкова лошо." Американският президент заявява и че милиарди долари годишно се дават. "Намерете средства сега или не плащайте повече", призовава Тръмп.

Пожарът се разгоря наблизо до град Таусенд-Оукс, северозападно от Лос Анжелис. Първоначално бяха евакуирани около 75 хиляди души, но в момента принудени да напуснат домовете си и жителите на други населени места, които се намират западно от Таусенд-Оукс, включително и близките до Малибу.

В щата е обявен режим на извънредно положение. Освен това още 35 души се издирват. При спасителните мероприятия трима пожарникари бяха ранени.