Инженери, които се занимават с аварийната ситуация около кладенеца в Мексиканския залив, са отчели продължаващо изтичане на нефт, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ръководителя на спасителните операции на мястото на инцидента адмирал Тед Алън.

По-рано компанията BP отчете спиране на течовете, благодарение на новия капак, който беше поставен миналата седмица.

Припомняме, миналата седмица започнаха тестове на фунията, с която бе запушен повреденият от експлозия кладенец, предизвикал тежка екологична катастрофа в Мексиканския залив.

В писмо до главното управление на BP адмирал Алън поиска да му бъде предоставена информация за продължаването на течовете, както и за неустановени аномалии при функционирането на тапата.

Настоявам възможно най-скоро да ми кажете как планирате да отворите клапана, без да се причиняват щети, ако възобновяването на теча се потвърди, се казва в писмо на Алън.

От компанията заявиха, че според плановете окончателното спиране на теча трябва да бъде преодоляно през месец август.

Междувременно от компанията обявиха, че разходите за ликвидирането на нефтеното петно са достигнали 3.95 милиарда долара.

BP вече заплати 200 милиона долара като компенсации на 32 хиляди различни физически и юридически лица.

От компанията продължават да търсят начини за обезщетяването на още 17 хиляди потърпевши от аварията в Мексиканския залив.

По други 61 хиляди искове ръководството на петролния гигант е поискало допълнителна информация.

От 22 април - когато след взрив потъна платформата на ВР в Мексиканския залив - ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на BP.

Аминистрацията на президента на САЩ  Барак Обама подаде срещу BP нова фактура за покриване на разходите по последиците за премахване на последиците от нефтения разлив, която възлиза на $ 99,7 млрд.

Преди дни компанията заяви, че обмисля да започне разпродажбата на лицензи, които притежава за проучване и производство в Колумбия, Венецуела и Виетнам.

Целта е набиране на средства за по-нататъшно справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив.