Пожарникарите се борят да овладеят бушуващите горски пожари в Испания, докато хората търсят вентилатори, сянка и много вода, заради необичайната ранна гореща вълна, която доведе до рекордно високи за сезона температури, предава Ройтерс .

Испания са насочва към най-високите за това време на годината температури, с прогнози за жеги между 40 и 42 градуса по Целзий в Сарагоса на североизток и в районите на Навара и Ла Риоха в Северна Испания, според националната метеорологична агенция AEMET.

През последните няколко дни много райони на Западна Европа са обхванати от необичайно високи температури, което засилва страховете от изменението на климата.

Сухият и горещ вятър предизвика горски пожари в няколко района, като Самора, близо до границата с Португалия, е сред най-тежко засегнатите.

Почти 20 000 хектара земя са били изгорени в планинската верига Сиера де ла Кулебра и огънят е "все още активен", се казва в публикация в "Туитър" от регионалното правителство на Кастилия и Леон, където се намира Самора.

В събота следобед бе съобщено, че 11 села в района са били евакуирани и около 500 пожарникари работят за гасене на пламъците. Няма съобщения за загинали или ранени.

В Каталуния пожарникари, които се опитват да овладеят огъня в Балдомар, казаха, че високите температури и силният южен вятър усложняват обстановката.

Горски пожари заради рекордна жега бушуват в Испания

Горски пожари заради рекордна жега бушуват в Испания

Изпепелени са 1100 хектара гори и храсти