Необичайно зимно време през пролетта обхвана Западните Балкани, съобщава "Асошиейтед прес".

Снеговалеж, придружен със силни пориви на вятъра, затрудни трафика в региона.

Жителите на столиците на Сърбия, Босна и Косово осъмнаха с гледка на дървета и храсти, покрити със сняг.

В Хърватия и Черна гора силните ветрове спряха движението на повечето фериботни линии по крайбрежието на Адриатическо море и забавиха полет от столицата на Черна гора Подгорица до Белград.

Властите в Сърбия съобщиха, че в Белград върху две тийнейджърки е паднал клон на дърво, очевидно повален от мокрия и тежък сняг. Момичетата са откарани в болница.

Снимка 613047

Източник: EPA/БГНЕС

Снегът блокира пътища в Южна и Югозападна Сърбия и няколко села останаха без електричество.

Беше съобщено и за наводнения на домове и земеделска земя в южната част на страната, а властите предупредиха от опасност от преливане на реки през следващите дни.

Паднали клони на дървета нанесоха щети по паркирани автомобили на няколко места около Белград, където имаше огромни задръствания по пътищата по време на сутрешния час пик.

Часове по-рано автобус, превозващ работници за сутрешната им смяна, е поднесъл по заснежен път, при което леко са пострадали 18 души.

Хърватската държавна телевизия HRT съобщи, че силният вятър е "парализирал" морския трафик. Въведено е ограничение на движението за всички превозни средства, с изключение на малките коли, по крайбрежните пътища.

В Румъния обилен сняг падна в по-голямата част от Карпатите в страната.

Кратки превалявания на сняг имаше и в София.

Снимка 613045

Източник: EPA/БГНЕС