Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинез-Алмейда призова жителите на столицата да останат у дома си в неделя, след като Националната метеорологична агенция AEMET издаде предупреждение за максимална червена тревога за региона на Мадрид, провинция Толедо и град Кадис, предава Ройтерс.

"Поради изключителната и необичайна ситуация, при която се очаква да бъдат надхвърлени рекордите за валежи, моля хората на Мадрид да останат у дома днес", написа кметът в социалните медии. Очаква се до 120 литра на квадратен метър дъжд да паднат в рамките на 12 часа в Мадрид.

Независимо от съветите, мнозина жители останаха навън в града, където тъмни буреносни облаци започнаха да се събират в ранния следобед на неделя.

Спешните служби в Мадрид са изпратили текстови съобщения до жителите, предупреждавайки ги за опасност от наводнения и съветвайки ги да избягват използването на превозни средства.

В допълнение, вечерният футболен мач от "Ла Лига" между Атлетико Мадрид и Севиля на стадион "Уанда Метрополитано" в Мадрид беше отменен поради тревогата за безопасност.

Ситуацията не е по-различна и в други части на Испания. В Алканар, Тарагона, на източното крайбрежие на Испания, спешните служби също съветваха жителите да останат вкъщи, след като в района бяха засечени 215 литра на квадратен метър дъжд през последните 24 часа, водещи до наводнения.

Сушата в Испания изпразва язовирите, налагат ограничения за вода

Сушата в Испания изпразва язовирите, налагат ограничения за вода

Страната регистрира най-голямата си суша от 60-те години насам