Проливни дъждове удариха Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи АП.

Агенцията се позова на местни власти, които изнесоха данни, че само днес падналите валежи са над годишната норма.

Водната стихия доведе до наводняване на пътища, както и на сградата и пистите на летище Дубай. Приемането на полети беше временно преустановено.

На фона на дъжда и силния вятър в ОАЕ някои училища спряха работа, а държавните служители започнаха да се прехвърлят на отдалечена работа, аварийните служби започнаха работа по изпомпване на водата от улиците.

Проливни дъждове се наблюдават и в Бахрейн, Катар и Саудитска Арабия, в съседния на ОАЕ Оман в резултат на лошото време през последните дни са загинали най-малко 18 души, обобщи АП.

Най-натовареният въздушен център за международни пътници в света, който очакваше повече от 100 полета във вторник вечерта, по-рано за кратко преустанови дейността си в хаоса, причинен от бурята.

Дубай, финансовият център на Близкия изток, беше парализиран от проливните дъждове, които причиниха наводнения в Обединените арабски емирства и Бахрейн, а в неделя и понеделник оставиха 18 жертви в Оман.

"Поради продължаващото извънредно метеорологично явление, което в момента се наблюдава в ОАЕ, Dubai International временно пренасочва входящите полети, които трябва да пристигнат тази вечер... докато неблагоприятната ситуация се подобри", заяви говорител на Dubai Airports.

Заминаванията ще продължат, каза говорителят, който по-рано предупреди, че пътищата около летището са претърпели големи наводнения и призова пътниците да използват обществения транспорт.

По-рано работата на летището беше преустановена за 25 минути, преди да бъде възобновена. Непотвърдени снимки в социалните медии показаха самолети, които рулират през пистата, залята със стояща вода.

Подобни сцени се повториха в Дубай и на други места в ОАЕ.