Стотици мигранти избягаха или бяха принудени да напуснат втория по големина град в Тунис, след като на 3 юли се разрази расово напрежение след убийството на тунизиец при сбиване между местни жители и мигранти.

Това разкри АФП.

Пристанището на Сфакс е отправна точка за много мигранти от бедни и разкъсвани от насилие държави, които търсят по-добър живот в Европа, като извършват опасно пресичане на Средиземно море, често с импровизирани лодки.

След размириците в Сфакс стотици мигранти бяха насилствено отведени в пустинни и враждебни райони, граничещи с Либия и Алжир.

Ромдан Бен Амор, говорител на Тунизийския форум за икономически и социални права (FTDES), заяви пред репортери в петък, че между 100 и 150 мигранти, включително жени и деца, все още са блокирани на границата с Либия.

Той заяви, че около 165 мигранти, изоставени близо до границата с Алжир, са били прибрани, без да уточнява от кого и къде са били отведени.

"Мигрантите се прехвърлят от едно място на друго, докато други групи се крият в дивата природа в катастрофални условия от страх да не бъдат открити и да не ги сполети същата съдба като тези, които са изоставени по границите", каза Бен Амор.

Той призова за спешно настаняване на мигрантите и заяви, че властите трябва да изпратят "ясно послание" на тунизийските граждани да им помогнат, независимо от техния статут.

Около 100 протестиращи демонстрираха в петък вечерта в Тунис по призив на антифашистка коалиция, изразявайки "солидарност с мигрантите без документи".

Демонстрантите също така упрекнаха тунизийската полиция, че "ви изгонва (мигрантите) и ни репресира".

"Тунис е африкански. Не на расизма, долу фашизма", скандираха те.

Тунис не иска да бъде европейската гранична охрана, която да забавя миграцията

Тунис не иска да бъде европейската гранична охрана, която да забавя миграцията

Тунис е една от основните отправни точки за мигранти, които се надяват да преминат от Африка в Европа

Междувременно ръководителят на една камерунска асоциация заяви, че полицията е извършила "произволни арести" на африканци от Субсахарска Африка около жп гарата в Зарзис, южно от Сфакс.

"Около 300 души са били арестувани... само заради цвета на кожата им", каза Ерик Чата, който публикува в интернет видео, заснето от негов колега камерунец, на което се вижда как група хора, сред които жени и деца, са натъпкани в склад в Меденин, също южно от Сфакс.