Руският президент Владимир Путин поиска пълно разследване на трагедията в флота, която доведе до смъртта на 14 моряка, съобщава ТАСС.

По-рано през деня той отмени програмата си, за да се срещне на извънредна среща с военния министър Сергей Шойгу и ръководството на армията.

Руският президент Владимир Путин инструктира Сергей Шойгу да лети до Североморск и на място да осигури задълбочено разследване на причините за пожара в дълбоководния апарат на Военноморските сили.

"Моля ви да отидете в Североморск, за да чуете лично докладите и целта на комисията е еднозначно да идентифицира причините за тази трагедия", каза държавният глава към министъра на отбраната.

Путин отмени събитие, за да се срещне с военния министър

Путин отмени събитие, за да се срещне с военния министър

Не е ясна причината за срещата, но информацията е разпространена, след като американски медии съобщиха, че самолетът на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс внезапно е променил курса си

"Моля ви като се върнете, лично да ми докладвате ", каза Путин.

Държавният глава изрази дълбоки съболезнования във връзка със смъртта на хората в резултат на пожара и разпореди да се оказва цялата необходима помощ на семействата на жертвите. "Изказвам най-искрените си съболезнования на семействата на жертвите. Всичко трябва да се направи, за да им се помогне и да се подкрепят", каза президентът.

Путин отбеляза, че трагедията се е случила на необичаен изследователски кораб. "Екипажът е високо професионален, в съответствие с вашите предварителни доклади, от 14-те починали, седем са капитани от първи ранг, двама са герои на Русия", каза държавният глава.

Путин подчерта, че това е "голяма загуба за флота и дори за армията".

Шойгу информира държавния глава за случилото се. "Както ви съобщихме вчера (понеделник), по време на планираната работа по проучването на морското дъно в руските териториални води на Баренцово море, избухнал пожар в дълбоководния изследователски апарат на Северния флот. 14 подводничари бяха отровени при горенето" каза той.

Министърът отбеляза, че благодарение на решителните действия на екипажа, пожарът е бил погасен. Според него понастоящем дълбоководната апаратура се намира в морската база на Североморск. "Вземат се мерки за проучване и установяване на причините за инцидента", съобщи Шойгу.

Той посочи, че задачата за разследване на причините за трагедията е поверена на комисия под ръководството на главнокомандващия на флота.