Руският президент Владимир Путин е наредил на вицепремиера Татяна Голикова да започне мащабна ваксинация срещу новия коронавирус (COVID-19) в Русия през следващата седмица, съобщават руските медии.

Както уточнил руският държавен глава, по-рано той е обсъждал с Голикова и премиера Михаил Мишустин темпа на производство на лекарства за COVID-19.

"Знам, че у нас вече са произведени повече от два милиона дози или ще бъдат произведени през следващите няколко дни, производството на първата в света регистрирана ваксина срещу коронавирусна инфекция "Спутник V" ще достигне това ниво. Това ни дава възможност да започнем, ако не масово, то мащабно ваксиниране и, разбира се, както беше договорено, на първо място две рискови групи - лекари и учители", отбеляза Путин.

По думите му руската индустрия била готова за мащабна ваксинация.

За първи път близо 600 починали в Русия от началото на епидемията

За първи път близо 600 починали в Русия от началото на епидемията

В страната жертвите са общо 41 053

"Нека (...) направим тази първа стъпка", каза руският държавен глава по време на видеоконференция за откриването на многофункционални медицински центрове на Министерството на отбраната.

От своя страна Голикова заяви, че страната имала възможности "да започне мащабна ваксинация през декември". Тя добави, че в момента се извършва оценка на приоритетните групи от населението.

Както отбеляза здравният министър Михаил Мурашко в края на ноември, в рисковите групи за коронавирус влизат здравни работници, учители, животоподдържащи работници, както и възрастни хора и страдащи от диабет, затлъстяване и хипертония. По думите му през 2021 г. броят на хората, ваксинирани срещу коронавирус, ще може да достигне няколко десетки милиона души. На свой ред прессекретарят на президента Дмитрий Песков подчерта, че ваксинацията срещу COVID-19 ще се извършва на доброволни начала и поетапно - като се отчита "географията на страната" и особеностите на съхранение на лекарството.

Песков: Руснаците първи ще получат произведените в Русия ваксини

Песков: Руснаците първи ще получат произведените в Русия ваксини

Благосъстоянието на нацията остава "главният приоритет на правителството"

Русия е регистрирала две ваксини срещу COVID-19: първата "Спутник V", разработена от специалисти от Националния център "Гамалея" с подкрепата на Руския фонд за преки инвестиции, а по-късно "ЕпиВакКорона" от центъра "Вектор" в Роспотребнадзор (на базата на пептидни антигени).

Сега лекарствата преминават през третата фаза на изпитвания върху доброволци (включително възрастни хора и страдащи от хронични заболявания). "Спутник V" е показала 95% ефективност след втори междинен анализ на данните от изследванията и е в списъка с десет ваксини в света, които са най-близо до масовото производство.

По-рано ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев съобщи, че институцията е получила заявления от повече от 20 страни за закупуване на 1 млрд. дози "Спутник V". Русия се е договорила за производство в пет страни. Над 117 хиляди дози вече са пуснати в обращение, а до края на годината те планират да произведат над 2 млн.

За руснаците ваксинацията с "ЕпиВакКорона" и "Спутник V" ще бъде безплатна (те не се продават в търговската мрежа).

Руски журналист, ваксиниран със "Спутник V", заболя от COVID-19

Руски журналист, ваксиниран със "Спутник V", заболя от COVID-19

Не е първият случай...