Торнадо с ветрове със скорост до 180 км/ч остави шестима ранени и повредени сгради, докато премина през покрайнините на северния германски пристанищен град Кил, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

"Нещо подобно е абсолютно невъзможно да се предвиди", отбеляза метеорологът Себастиан Вахе.

"Ако торнадото беше преминало през центъра на града, керемидите можеха да се разлетят като куршуми", подчерта Андреас Фридрих от германската метеорологична служба.

Той определи торнадото, което удари късно вчера, като относително слабо според стандартите за торнадо, а измерената скорост на вятъра е била между 118 и 180 км/ч.

Според пожарната шестима души са ранени, трима от които сериозно, докато са се опитвали да извадят гребна лодка от водата. Влезли са няколко души.

Покриви са били откъснати от къщи и керемиди са се разхлабили, уточниха от пожарната. Поредица от видеоклипове на инцидента циркулираха из интернет.

"Имаше много (обекти), които летяха наоколо", каза служител на близък ресторант и допълни: "Това причини емоционален стрес на всички."

Изследователят на климата Моджиб Латиф от градския център за океански изследвания "Геомар Хелмхолц" отбеляза, че торнадата били невъзможни за предвиждане, сравнително редки и че това в Кил не може да бъде свързано с глобалното затопляне.

Въпреки това Кил е извадил късмет, каза той. "Торнадата се случват в малък диапазон, но те могат да опустошат цели улици, ако нямате късмет, и тогава хора могат да умират", каза Латиф.

Торнадо, което удари Кил през май 1973 г., остави един загинал и повече от 100 ранени.