Военноморските сили на Румъния извършиха контролирана експлозия в събота на морска мина, която се носеше близо до брега на Черно море, съобщиха от министерството на отбраната на страната, предава Ройтерс.

Проблемът с мините в Черно море се появи след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, а румънски, български и турски военни екипи обезвреждат взривни устройства в тяхната акватория или изплували на брега.

Министерството на отбраната на Румъния заяви, че военноморските сили са били предупредени от турски товарен кораб за мина, носеща се на около 2,5 морски мили (4,6 км) северно от румънското черноморско пристанище Констанца.

Черно море е от решаващо значение за превоза на зърно, нефт и нефтопродукти. Водите му се споделят от България, Румъния, Грузия и Турция, както и от Украйна и Русия.

Откритата в събота мина е четвъртата, обезвредена от румънската армия от март насам. От началото на войната Турция, Румъния, България и Украйна са унищожили около 40 мини в западните води на Черно море

Припомняме, че на 9 септември румънски боен кораб се удари в плаваща мина, преди да успее да я обезвреди, като тогава въпреки експлозията не пострада никой.

Край Маслен нос откриха котвена мина

Край Маслен нос откриха котвена мина

Преместването на мината, беше счетено като потенциално опасно