Протестни демонстрации срещу затягането на ограничителните мерки срещу пандемията от коронавирус се проведоха за втори пореден ден, в столицата и други градове на Румъния. Това съобщи агенция Agerpres.

Няколкостотин души дефилираха в колона, придружена от полицаи, от Университетския площад до площада на Победата, където се намира централата на правителството, традиционното място за протести в Букурещ.

Демонстрантите скандираха "Долу правителството", "Свобода", "Без маски", звучаха във вувузели, развяваха национални знамена, от време на време имаше взривове на бомбички. Демонстрацията продължи след 22:00, въпреки началото на комендантския час, когато на площад Победа се събраха над 2 хиляди души, съобщава телевизия Digi24.

Румъния въвежда вечерен час по региони

Румъния въвежда вечерен час по региони

Забрани за излизане след 20 часа и затваряне на търговски обекти, спортни зали и фитнеси

Демонстрациите бяха организирани от парламентарния националистически Алианс за обединение на румънците, чиито лидери участват в протести в столицата.

"Алиансът изисква правителството спешно да премахне всички незаконни, непоследователни и ирационални ограничения, наложени под предлог на здравна криза", се казва в съобщението на партията. Документът също така твърди, че правителството "поддържа климат на обща психоза в Румъния", "нарушава гражданските права и свободи".

Румъния с мерки за ограничаване на коронавируса

Румъния с мерки за ограничаване на коронавируса

Движението ще бъде ограничавано при висока заболеваемост

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавирус са затегнати в Румъния от неделя. По-конкретно бе въведен вечерен час в почивните дни от 20:00 вместо от 22:00 и работното време на магазините беше намалено.