Окръжният съд в руския Санкт Петербург арестува ръководителя на превозвач, чийто автобус падна в река Мойка от Поцелуевия мост в петък, причинявайки смъртта на седем пътници. Това съобщава кореспондент ТАСС в понеделник.

"Удовлетворяваме искането на следствието и налагаме мярка за неотклонение на Джахангир Адалет Халилов - задържане под стража до 10 юли 2024 г.", каза съдия Наталия Рябова, обявявайки решението.

В неделя на 28-годишния представител на Такси ООД е повдигнато обвинение по ч. 3 на чл. 238 от Наказателния кодекс на Руската федерация (предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност, което води до смъртта на две или повече лица по небрежност).

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург
Обновена

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

Най-малко седем души са загинали

ТАСС съобщи за ареста на подсъдимия на 11 май. Разследването установи, че обвиняемият, според длъжностната си характеристика, е отговарял за контрол върху спазването на трудовата и транспортната дисциплина, включително графика за работа и почивка на шофьорите на компанията. Според Следствения комитет на шофьора на падналия в реката автобус не е била осигурена в продължение на няколко дни необходимата почивка.

Обвиняемият и защитникът се противопоставиха на искането на следователя и поискаха мярка за неотклонение домашен арест. Адвокатът посочи, че обвиняемият е сътрудничил на разследването, давал е показания и е признал вината си по отношение на съставянето на график за служителите на организацията. Прокурорът подкрепи позицията на следствието.

Припомняме, че в центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около 20 души падна от моста в река Мойка. Седем души загинаха. 

Според информация от Градската транспортна комисия, шофьорът е изгубил контрол над автобуса. Движението на тролейбусите по Поцелуевия мост е било спряно след инцидента.