Руски хеликоптер Ми-8 с пътници на борда е паднал в река Енисей.

Загинали са 15 души, а 10 се намират в тежко състояние в реанимация. Това съобщи ТАСС, като се позовава на изявление от местната прокуратура, която е започнала проверка във връзка с инцидента.

По данни на прокуратурата хеликоптерът на авиокомпанията „Турухан“ е катастрофирал на 10 км от руския град Игарки, Краснодарски район. На борда му са се намирали 25 души – 22 пътници и трима членове на екипажа.

Според руското Министерство на извънредните ситуации, хеликоптерът е паднал в река Енисей и лежи върху леда. Провежда се евакуация на пострадалите.

На мястото са пристигнали два други хеликоптера Ми-8 на гражданската авиация със спасители и медици. От ведомството съобщават за осем загинали.

По предварителна информация, на пилота на хеликоптерът се е наложило да извърши аварийно кацане в труднодостъпен район след излитането от летището в Игарки. Машината е с разрушен фюзелаж, но не се е запалила.

Хеликоптерът е летял към находището на нефт „Ванкор”. Първоначалната версия, по която се работи основно, е техническа неизправност.