Правителството на Съединените щати ще разгледа молбата на Хаити за помощ в условията на хуманитарна криза, която парализира страната, съобщи в изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Следим отблизо влошаването на ситуацията в областта на здравеопазването и сигурността в Хаити, особено продължаващите действия на престъпни субекти, които възпрепятстват спешните мерки за справяне със заплахата, която представлява разпространението на холерата за населението на Хаити", заяви Прайс.

Хаити призова света за помощ

Хаити призова света за помощ

След проблемите заради бандите

САЩ планират да координират усилията си с други членове на международната общност, за да помогнат за справяне с недостига на гориво и ограниченията в сигурността на Хаити.

От септември насам бандити блокират главния терминал за гориво в страната, което доведе до недостиг на храна и вода и накара болниците да спрат работа.

Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Островът е обхванат от тежка политическа и икономическа криза, има и бум на престъпността

Престъпните групи са в центъра на проблемите на Хаити, а хроничното насилие доведе до смъртта на стотици и хиляди разселени.

Степента на гангстерско насилие, която вече беше скочила след убийството на президента Жовенел Моис от наемници преди година, достигна шокиращи нови нива след избухването на война между враждуващи групировки