Седмокласник откри стрелба в училище в центъра на сръбската столица Белград, съобщава "Ройтерс".

Полицията съобщи, че осем деца и един охранител са убити, а най-малко шест други ученици и един учител са ранени и им е оказана спешна помощ.

Органите на реда посочват, че 14-годишният стрелец е използвал пистолета на баща си при стрелбата в ОУ "Владислав Рибникар", която се е случила около 8.40 часа местно време.

"Полицията изпрати незабавно всички налични патрули на място и арестува непълнолетен - ученик от седми клас, който е заподозрян, че е произвел няколко изстрела от пистолета на баща си по посока на учениците и охраната на училището", съобщават от сръбското вътрешно министерство.

По информация на "Вечерни новости" момчето е било въоръжено с два пистолета, а при обиск в класна стая в раницата му са били открити и три коктейла Молотов.

Мотивите за стрелбата се изясняват.

"Видях деца да тичат от училището, да крещят. Родителите дойдоха, бяха в паника. По-късно чух три изстрела", разказа момиче, което посещава гимназия в съседство с "Владислав Рибникар".

"Видях охранителя да лежи под масата. Видях и две момичета с окървавени ризи. Те разказаха, че той (стрелецът - б.р.) е бил тих и добър ученик и наскоро се е присъединил към техния клас", обясни Милан Милошевич, баща на едно от децата, които са били в училището по време на стрелбата.

Кадри от мястото на инцидента показват суматоха пред училището, докато полицията отвежда заподозрения до автомобил, паркиран на улицата.

Заради трагедията Сърбия обяви тридневен траур от 5 до 7 май.

Посланикът ни в сръбската столица Петко Дойков съобщи за bTV, че няма пострадали български деца при нападението в Белград. Той посочи, че в посолството ни не са постъпвали сигнали, нито са звънели разтревожени българи.

Масовите стрелби са сравнително редки в Сърбия, която има много строги закони за носене на оръжие. В Западните Балкани обаче има стотици хиляди незаконни оръжия след войните и размириците през 90-те години.

Сръбските власти предложиха няколко амнистии за собствениците на незаконни оръжия, за да ги предадат или регистрират по надлежния ред.